F1.sk F1.sk

Nepochopiteľná chyba v F2, veľká časť roštu omylom stratila celé kolo
zdroj: Formula 2/Twitter

Nepochopiteľná chyba v F2, veľká časť roštu omylom stratila celé kolo

V piatkových monackých pretekoch Formuly 2 sme boli svedkami veľmi nezvyčajnej udalosti. Keď Mick Schumacher v devätnástom kole po svojej zastávke v boxoch útočil na Tatianu Calderónovú, situácia dopadla tak nešťastne, že v Rascasse zapchali celú trať.

Mick do tých okamihov jazdil výborne a skutočnosť, že išlo len o deviate miesto, skresľovala. Už mal totiž absolvovanú zastávku v boxoch. Ale späť k veci: komisári vytiahli červené vlajky a preteky pochopiteľne prerušili.

Calderónová, Schumacher a ďalší pretekári ostali zablokovaní pred koncom kola, pričom prví ôsmi jazdci už stihli vstúpiť do toho ďalšieho a vrátiť sa do boxov. Odrazu teda boli o kolo pred ostatnými a mali obrovskú výhodu.

Článok 42.3 Športových pravidiel však myslí aj na takúto situáciu. Všetky autá strácajúce celé kolo majú možnosť vrátiť sa do kola lídra; môžu opustiť pitlane, bez možnosti predbiehať absolvovať ďalšie kolo a vrátiť sa do radu na svoje klasické miesto. Ibaže komisári na to akosi zabudli a toto pravidlo nedodržali.

Všetci pretekári od deviateho miesta nižšie dojazdili podujatie s domnením, že kolo im bude na konci pretekov automaticky prirátané, ibaže nestalo sa. Organizátori pretekov následne priznali chybu a potvrdili, že na to akosi zabudli.

"Komisári následne nenašli žiadnu primeranú metódu na nápravu chyby a výsledky prvých pretekov ostávajú v platnosti tak, ako sa skončili," stojí v stanovisku.

Mick Schumacher patril vďaka svojej absolvovanej zastávke k hlavným favoritom na víťazstvo, ale komisári to tak nenechali. Za zavinenie kolízie s Tatianou Calderonovou dostal trest prejazdom boxovou uličkou, vďaka čomu mal o výhodu absolvovanej zastávky logicky prísť. Nikto však netušil, že ako bonus dostane aj stratu celého kola.

Pretekári v konečnom dôsledku zvádzali boje s konkurentmi, ktorí boli o kolo vpredu, respektíve vzadu. O ničom totiž netušili. Bol to teda poriadny zmätok, z ktorého napokon vyšiel víťazne Nyck de Vries. Druhé miesto obsadil Nobuharu Macušita, tretí skončil Sergio Sette Camara.

Viacerí pretekári kvôli týmto bojom zbytočne nasadili ďalšie sady pneumatík, ktoré im budú chýbať v druhých pretekoch. Nicholas Latifi sa zasa zaplietol do mnohých kolízií, aj keď mu v zásade o nič nešlo.

"Ja som nevedel, že sme o kolo pozadu," skonštatoval Kanaďan. "Myslel som si, že bojujem o pole position (rošt sa obracia a potreboval na to ôsme miesto, pozn. red.), ale vlastne som nebojoval o nič. Ak by som to vedel, neriskoval by som."

Najnovšie z kategórie: FIA

Pozri viac

Odporúčame

Magazín

Pozri viac

AUTO.sk